AudioHacking betekent letterlijk ‘inbreken’ op de luisteromgeving. Dat kan door bijvoorbeeld auditieve ingrepen te doen in de omgeving. Geluiden worden uit hun context genomen en in een andere setting ingebed, waardoor ze een nieuwe betekenis krijgen.
Opnames maken in Marrakesh om ze daarna in de Gentse straten te laten infiltreren.
Net zoals bij een film niet alleen de beelden, maar ook de geluiden onze beleving mee sturen, zo wordt onze ervaring van de omgeving waarin we ons bevinden sterk bepaald door geluiden. Maar vaak zijn we ons daar niet erg van bewust. Audiohacking is een methode om geluidsomgevingen en luisterhoudingen te manipuleren.
Een voorbeeld van audiohacking was het project ‘Ras-El-Hanout’ tijdens de Gentse Feesten waarbij aifoon geluiden uit Marrakesh (Marokko) via speakers liet infiltreren in de Gentse straten. De componist improviseerde live met de opgenomen samples uit Marokko en de real time geluiden van de straat. De passanten waren zich niet bewust van wat er gaande was, maar kregen subliminaal een geluidencompositie geïnjecteerd die hun perceptie mee kleurde.
Ook jongeren van het jeugdhuis Den Eglantier maakten een geluidsdecor voor de Stationsstraat in Sint-Niklaas:
“Weinig mensen staan stil bij het geluid van een winkelstraat. Met ons eigen geluid hebben we geprobeerd om mensen een ander gevoel te geven terwijl ze door de straat wandelen.”
Dat zei Roel Thierens van Den Eglantier in Het Laatste Nieuws.
aifoon onderzoekt verder de mogelijkheden van audiohacking in een educatieve context, waarbij klassen uit het secundair onderwijs op een experimentele en creatieve manier het luisteren onderzoeken. Horen anderen het eigenlijk als je subtiel geluiden laat afspelen? Valt het hen op dat er plots andere klanken te horen zijn in hun vertrouwde omgeving, of staat eigenlijk niemand hierbij stil?
Ook onze installatie ‘De Zwerm’, die momenteel ontwikkelt wordt en bestaat uit 20 draadloze speakers in een netwerk, zal in de toekomst ingezet kunnen worden om aan audiohacking te doen. Zo kunnen de speakers bijvoorbeeld verwerkt worden in rugzakken waarmee we de omgeving onopvallend kunnen infiltreren en manipuleren ...